6 Mart 2014 Perşembe

Paganizm nedir?

Paganizmin ne olduğunu anlamak için öncelikle pagan kelimesinin anlamını bilmemiz elzemdir. Bir çok iddiaya göre pagan kelimesi Latince olan "paganus" kelimesinden türemiştir. Paganus kelimesinin anlamı ise; "Kırsal kesimde yaşayan insan." olarak açıklanabilir. Eski pagan bireylere bu ismin verilmesi onların ne kadar doğaya bağlı bireyler olduğunu açıklar niteliktedir. Paganus kelimesi Hristiyanlığın yayılması ile anlam değişikliğine uğramış ve günümüzdeki halini almıştır. Pagan kelimesi günümüzde bir çok sözlükte politeist, dinsiz, putperest kelimelerine eş anlamlı olarak gösteriliyor.

Pagan kelimesinin bu denli değişime uğramasının temel sebebi yayılmacı politika izleyen Hristiyanlıktır. Hristiyanlık, diğer dinlere hoşgörü göstererek dünya üzerindeki en çok takipçiye sahip din olmamıştır. Hristiyanlık yayılırken milyonlarca Paganın katledildiğine inanılmaktadır. Hristiyanlar, Paganların aynı zamanda kültürlerine de saldırmış, onları değiştirmiştir. Hristiyanlar tarafından beş elementi simgeleyen pentagram şeytanın sembolü, boynuzlu tanrı şeytan, ritüeller şeytan için yapılan ayinler ve pagan kültüründe pek kıymetli olan kadınlar ise erkeğin kaburga kemiğinden yaratılmış bir canlı olarak lanse edilmiştir. Hristiyanlığın tarihte en çok yaptığı şeylerden birisi budur. Haçlı seferlerinde dönemin papası Müslümanları şeytan ilan etmiş ve sefere katılanlara cenneti müjdelemiştir. Tapınak Şövalyelerini yakmadan önce de aynı şekilde dönemin papası onların eşcinsel olduklarını ve şeytana taptıklarını gerekçe olarak göstermiştir.  Kısacası paganlara karşı kullandıkları malzemeyi Müslümanlara ve Tapınak Şövalyelerine karşı da kullanmışlardır.

Lafı bu kadar uzatıp tarih hakkında konuştuktan sonra asıl konuya geri dönmek gerekiyor diye düşünüyorum. Paganizm çok veya tek tanrıya-tanrıçaya inanılan, dünya üzerinde hala takipçisi bulunan en eski dinlerden biridir. Tek tanrılı paganların sayısının çok olmadığını belirtmekte de fayda var. Paganizmde bağlı kalınacak tek şey kendi vicdanınız olmakla beraber, semavi dinlerle karşılaştırıldığında çok daha özgür ve bağımsız bir din olduğu rahatlıkla görülebilmektedir. Ufak bir karşılaştırma yapalım:

Müslümanlık: İçki günah, evlenmeden cinsellik yaşanamaz, Kuran'da yazılanları sorgulamak yasak.

Paganizm: İçki serbest, cinsellik bir ibadettir, her şeyi sorgulayabilirsiniz çünkü bilgi kutsaldır.

Paganizmin temel felsefesi "Kimseye zarar vermediğin sürece istediğini yapabilirsin." şeklindedir. Paganizmde kadınlara değer verilir, doğaya saygı gösterilir. Kadınlara değer vermek burada tabi ki feministlik manasında değildir fakat Paganizmde kadınlar en az erkekler kadar önemlidir. Pagan bir birey hiçbir şekilde doğadaki diğer canlılardan üstün değildir. Doğadaki her canlı bir döngünün ve dengenin parçasıdır.

Paganizmde büyük özgürlükler olmasına rağmen bazı kısıtlamalar da vardır bu özgürlük ve kısıtlamalardan da bir sonraki yazıda bahsetmeyi planlıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder