19 Mart 2014 Çarşamba

Pagan Kültürlerindeki Benzerlikler

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Yazı yazacak konu bulmakta zorlandığım için ne yazık ki yazı paylaşma sıklığımı tam bir düzene oturtamadım. Hedefim her gün bir yazı paylaşmak olsa da gerçekten kısıtlı bir alanda konu bulmak çok da kolay değil. Blogda tek bir yazar olması ve okuyucuların ne tür şeyler bilmek istediğini kestiremediğimden dolayı eğer paylaşılan yazıların altına merak ettiğiniz konuları belirtirseniz o konularda yazılar yazabilirim böylece hem sizin istediğiniz konulardan bahsetmiş olurum, hem de hergün bir yazı paylaşırım ve konu bulmakta zorlanmam. Şimdiden teşekkür ederim.

Dünyada bundan yaklaşık 3000 yıl önce neredeyse herkes Pagandı. Bu bilinen bir gerçek fakat Paganizm hakkında bilinmeyen bir şey var. Nasıl oldu da tüm Paganlar neredeyse aynı tanrılara ve tanrıçalara taptı? "Nasıl yani?" dediğinizi duyar gibiyim. Evet, farklı Pagan kültürlerindeki Tanrı ve Tanrıçalar birbiriyle inanılmaz benzerlikler gösterirler. Bu benzerlikler sadece Tanrı ve Tanrıçalarla da sınırlı değildir.

Her ne kadar insanlar sadece Mısır ve Amerika'da ki piramitleri bilse de aslında dünyada bir çok yerde piramitler vardır. Diğer piramitleri olayın içine katmadan önce şunu bir düşünün. En iyimser tahminler Amerika kıtasının milattan sonra 1000'li yıllarda Vikingler tarafından keşfedildiği yönündedir. Yani bu demek oluyor ki milattan önce Amerika kıtasına ayak basan olmadı. Kısacası bu piramitler birbiriyle hiç bir bağlantısı olmamış kişiler tarafından yapıldı. Peki ama bu insanlar nasıl aynı yapıları bu kadar muhteşem ve ileri bir mühendislikle yaptılar? İşte bu hala bir sır ve muhtemelen ölene kadar da öğrenemeyeceğiz.

Şimdi gelelim diğer piramitlere. Dünya üzerinde ilk piramit şekline benzeyen yapıları Sümerler yaptılar. Günümüzde bu yapılara Ziggurat adı veriliyor. İlk Zigguratlar milattan önce 4000 yılı civarında Mezopotamya'da yapıldı. Zigguratların tepesinde tapınak bulunuyordu ve bu tapınağa 3 merdivenden ulaşılıyordu. Bunun sebebi muhtemelen Rahip ve Rahibeleri daha az askerle korumak ve de 3 sayısının kutsallığını vurgulamaktı.

Dünya üzerinde Mısır, Mezopotamya, Yunanistan, İtalya, Nijerya, Sudan, Amerika, İspanya, Çin ve Endonezya piramit benzeri yapılara sahipler ve bu yapıların hepsi milattan önce, Paganizmin hüküm sürdüğü zamanlarda yapıldı. Bu inanılmaz bir şey!

Pagan kültürlerinde yapılar dışında diğer bir benzerlik ise her kültürde bulunan Tanrı ve Tanrıçalardır. Çoğu kültürde Tanrı ve Tanrıçalar birbirlerine görünüş olarak benzemeseler de güç ve özellik olarak benzemektedir. Örneğin Astarte'yi ele alalım. Astarte tüm mitolojilerde benzeri olan tanrıçalardan birisidir. Mısır mitolojisinde çoğunlukla Anat ile beraber anılan Astarte Yunan mitolojisinde Afrodit, Sümer mitolojisinde Ishtar olarak geçmektedir. Kısacası bir çok kültürdeki insanlar farklı isimlerle aynı Tanrıçaya tapmıştır. Bir de Tanrılardan örnek vermek gerekirse Loki'yi ele alalım. Loki, Mısır mitolojisindeki Seth ile çok büyük benzerlikler gösterir. Odin, Loki'yi bebekken savaş meydanında bulur ve yanına alır fakat Loki, Odin'in bir oğlunun öldürür. Seth ise kardeşi Osiris'i öldürmüş ve onun tahtını almaya çalışmıştır. Bu iki tanrının ikisi de kötülük tanrısıdır ve diğer Tanrı ve Tanrıçalara oynadıkları oyunlar ile bilinirler. Güvenilmezlerdir.

Dünyada farklı bölgelerde yaşamış Paganların aynı Tanrı ve Tanrıçalara tapıp, aynı tip yapılar oluşturması ve aynı tip kültürlere sahip olması gerçekten çok şaşırtıcıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder