17 Mart 2014 Pazartesi

Bilginin Kutsallığı

Hiç düşündünüz mü neden hala çok eski filozofların sözlerini okuruz, onlardan ders alırız diye? Eğer düşünmediyseniz şimdi düşünmeye başlasanız iyi edersiniz. Çünkü bu yazı biraz da onlarla ilgili olacak.

Pagan kültürlerinde bilginin ne kadar önemli olduğunu sanırım bize en güzel Odin anlatır. Odin bilge biri olabilmek için tek gözünü feda etmiştir. Kısacası Pagan kültüründe bilgelik bir Tanrı için bile bir çok şeyden değerlidir. Bir insan ne kadar çok şey biliyorsa değeri o kadar artar. Evet, biliyorum Türkiye'de öyle değil ama Pagan kültüründe böyle. Aslında Türkiye'de bilginin değersiz olmasının sebebi insanların çok şey bildiğini düşünmesi. Bir insan ne kadar çok şey bildiğini düşünüyorsa evrenin ne kadar karmaşık ve harika olduğu konusunda o kadar az fikre sahiptir. Türkiye'de herkes filozof, herkes her şeyin farkında fakat nedense evrim teorisi deyince "Sensin maymun!" diyorlar. Bu düpedüz cehalet göstergesidir. Neyse konuyu çok saptırmadan devam etsek iyi olacak. Paganizm daha önceki yazılarda belirttiğim gibi asla ve asla düşünmeyi yasaklamaz aksine sizin düşüncelerinize uyum gösterir. Bu yüzden çok farklı ve fazla Pagan inancı vardır. Bu blogda yazanlar başka bir Pagana uygun gelmeyebilir ve buna sonuna kadar saygı duyarım.

Paganizmde bilgi ve düşünce çok önemlidir. Bir insan gerekli bilgiye sahipse fakat düşünmüyorsa o insan hiç bir işe yaramaz. Bir insan düşünüyor fakat gerekli bilgiye sahip değilse yine o insan bir işe yaramaz. Bu yüzden benim tüm Pagan bireylere tavsiyem araştırmaları, okumaları, öğrenmeleridir. Şunu unutmayın ki bilgi kutsaldır!

Şimdi gelelim Antik Yunan ve Mısır'a! Sevgili Nefertari'den öğrendiğim kadarıyla Antik Mısır'da şöyle bir yazılı söz varmış: "Çocuklarınızı cehaletten koruyun!" Bu kadar eski bir medeniyetten böyle bir söz çıkması bilgiye ne kadar değer verdiklerinin en güzel örneklerinden birisidir diye düşünüyorum. Bizden binlerce yıl önce yaşamış bu insanlar bilgiye, kadınlara, sanata ve düşünce özgürlüğüne bizden daha fazla değer verdi. Bu açıdan düşününce insanlık teknolojik olarak ileriye fakat kafa yapısı olarak geriye gidiyor diyebiliriz. Aslında teknolojik olarak ne kadar ileri olduğumuz da tartışılır. Hala binlerce yıl önce yapılmış bir piramidin nasıl inşa edildiğini çözemiyorsak kimse bana teknolojik olarak çok ilerledik demesin. Pagan kültürü içerisinde yetişmiş bireylerden bilginin kutsallığı ile ilgili bazı sözler:

"Bilge birinin şanssızlığı, budala birinin başarısından iyidir." - Epicurus
"Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir." - Sokrates
"Bilge adam konuşur çünkü söyleyecek bir şeyi vardır. Cahil adam konuşur çünkü bir şey söyleyesi vardır." - Plato
"Cehalet bütün kötülüklerin çıkış noktasıdır." - Plato
"Bilgi ruhun gıdasıdır." - Plato

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir fakat burada önemli olan sözlerin güzelliği değil içeriğidir. Bu sözler Pagan bir toplumun ölçütlerini ve bilgiye verdiği değeri göstermektedir. Bunun dışında Pagan toplumlarda düşünce özgürlüğüne duyulan saygıyı da en iyi Epicurus adlı düşünürden görürüz. Epicurus bir ateistti. Hatta zannediyorum ki kendisi ilk ateist olabilir. Kendisinin çok ünlü bir sözü de şudur:

"Tanrı kötülüğü engellemek istiyor ama gücü yetmiyorsa o halde her şeye gücü yeten değildir!
Kötülüğü engellemeye gücü yetiyor ama isteksizse o halde kötü niyetlidir!
Kötülüğü engellemek istiyor ve gücü yetiyorsa kötülük nereden çıktı?
Hem kötülüğü engelleme konusunda isteksiz hem güçsüz ise biz neden ona tanrı diyoruz?"

Ve inanır mısınız bunu söylediğinde binlerce yıl önce kimse bu adama bir şey demedi, elinde kılıçla kafasını kesmek için kovalamadı. Sadece herkes bilgili bir insan olduğu için düşüncelerine saygı duydu. Bir de şimdi çevrenize bakın. İster inanın ister inanmayın. İnsanların kafa yapısı eskisinden çok daha kötü durumda ve insanlar artık çok bilgisiz çünkü bilginin kutsallığından haberdar değiller. Bir kitap okuyarak dünyanın sırrına erişeceklerini düşünüyorlar. Hayır, Kuran veya diğer kutsal kitaplar sizi dünyanın sırrına ulaştırmaz. Öğrenmek, düşünmek ve araştırmak sizlere bir şeyler öğretir.

Bir Pagan düşünmeli, okumalı, öğrenmeli ve aydınlanmalıdır. Paganizmin diğer dinlerden temel farkı düşünmeyi ve öğrenmeyi yasaklamaması hatta aksine düşünmeye ve öğrenmeye teşvik etmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder