21 Mart 2014 Cuma

Druidler ve Romalılar

Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Druidleri anlatan bir yazı yazma kararı aldım. Daha önce de belirttiğim gibi sizler de Paganizm ile ilgili bilgi almak istediğiniz bir konu varsa başlıkların altına yorum bırakarak benim görmemi sağlayabilirsiniz. Eğer yorumunuzun görünmesini istemiyorsanız yorumda bunu belirtebilirsiniz. Ben yorumu onaylamadığım sürece yorumunuz blogda gözükmeyecektir.

Haklarında dönemlerinden kalma hiç bir yazılı kaynak olmayan Druidler Kelt Paganların kültüründe önemli bir yere sahip din adamlarıdır. Druid kelimesinin iki anlamı olabilir bunlardan birisi "meşe-bilgesi", öteki ise "güçlü-bilge"dir. (Derwo: güç Deru: meşe, vid: bilgelik) Meşe ne alaka diyecek olursanız İrlanda ve İngiltere taraflarında bir çok destan ve hikayede meşelerin rol oynadığı görülmektedir. Kısacası meşe ağacı Kelt Paganlar arasında kutsal bir anlam taşıyordu. Bu aklıma otomatik olarak Thor'u getiriyor aslında. Thor ve Zeus'da meşe ağaçları ile ilişkilendirilmiştir ve bilimsel çalışmalar aynı boy ve yapıdaki diğer ağaçlara oranla meşe ağaçlarının yıldırımı daha çok çektiğini kanıtlamıştır.

Druidler hakkında bilgi kaynakları ne yazık ki anlatılan hikayeler, yazılan şiirler ve Romalı komutanlarla sınırlıdır. Bu kaynaklarda genel olarak insanların Druidlere çok saygı duyduğundan bahsedilir. Druidlerin çok bilge insanlar olduğu, Hristiyanlığa karşı durmaya çalıştıkları, doğayla iç içe oldukları ve bazı büyüler yapabildikleri ise bu kaynaklardan elde edilen diğer bilgilerdir fakat Jül Sezar'ın Druid tarifleri ne yazık ki bunların tam aksi yöndedir ve bunun sebebi muhtemelen Roma ve Keltler arasındaki savaştır. Sezar kendi askerlerini ve halkını savaştıkları Keltlerin esirleri, insanları kurban ettiğine inandırmak istemiştir fakat yapılan çalışmalarda Sezar'ın anlattığı gibi kurban verme törenlerine rastlanmamıştır ki zaten bunlar çok uçuk fikirlerdir. Sezar Druidlerin ağaçlardan dev bir insan heykeli yaptıklarını ve o heykelin üzerine insanları bağladıktan sonra heykeli ateşe verdiklerini anlatmıştır. Sizlerin de görebileceği üzere bu uçuk ve korkunç bir iddia.

Saint Blathmac'in İsa'dan bahsettiği bir şiirinde de ilginç şekilde Druid kelimesi yer bulmuştur. Blathmac İsa hakkında şöyle demiştir: "... bir peygamberden iyi, tüm Druidlerden bilgili, rahip olan tam anlamıyla bilge bir kral!" Şiirin bu kısmından anlayacağımız üzere Druidler bilgelikleri ile ünlülerdi.

Günümüzde Paganizm ile ilişkili olarak Neo-Druidizm adı altında Druid kültürü devam ettirilmektedir. Neo-Druidizm Hristiyan ağırlıkta olan İngiltere ve çevresinde ortaya çıktığından dolayı çoğu Druid olan birey tek tanrıya inanmaya devam ediyordu fakat 20. yüzyılda Druidizm inancının takipçileri asıl kültüre bağlı kalarak politeist inanç sistemine geçtiler. Bu bence güzel bir hareketti çünkü eski Druidler'de politeist Paganlardı. Kültürün özüne sadık kalınması benim için önemlidir.

Bilgi her zaman Druidlerle olsun o halde!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder