7 Mart 2014 Cuma

Dünyada Paganizm

Paganizm özellikle İngiltere ve İskoçya'da hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Son yapılan açıklamalara göre Birleşik Krallık içinde bulunan bu iki ülkedeki Pagan sayısı 80.000 kişiyi aştı. Dünya üzerinde ise Pagan sayısının 1 milyonu geçtiğine inanılıyor.

Her ne kadar konu Paganizm olduğunda kesin sayılar vermek çok zor olsa da yapılan araştırmalar kabataslak bilgi sağlayabiliyor. Dünya üzerindeki bir çok Paganın kendisini gizlemek zorunda kaldığını düşünürsek dünyada bir milyondan çok daha fazla Pagan olduğunu söylemenin abartı olmayacağına inanıyorum. (Bazı kaynaklarda sadece Amerika'da 1.2 milyon Pagan olduğu söylenir.)

Birleşik Krallıkta yaşayan Paganların sayısı son on yılda ikiye katlanırken Hristiyanların sayısı düşüşe geçti. Son on yıllık süreçte özellikle Birleşik Krallıkta en hızlı büyüyen dinlerden birisinin Paganizm olması aslında çok da şaşırtıcı bir şey değil. Kısa süre önce İngiltere'de isteyen kişilerin kimliğine Pagan yazdırabilmesinin önü açıldı. Umarım ülkemizde de günün birinde böyle özgürlükleri görebiliriz.

Son olarak dünyada bulunan pagan sayısını anlatırken Vika inancından bahsetmemek haksızlık olur sanırım. Vikalık bir Neopaganizm(Çağdaş Paganizm) inancıdır ve sanıyorum ki dünyada en çok takipçisi olan Çağdaş Paganizm akımı budur. Vikalık; Paganizmin alt dalıdır demek yanlış bir tabir olmaz ve son zamanlarda Paganizme çok fazla takipçi kazandırdığı da yadsınamayacak bir gerçektir. Paganizm çok geniş bir coğrafyada etkin olduğundan ve düşünmeyi sınırlandırmadığından dolayı her bireyin kendisine uygun türde bir alt dal oluşturması çok doğaldır. Paganizm tamamen kendi doğrunuzu bulmakla alakalı bir dindir. Semavi dinler taş bir duvarsa paganizm berrak bir sudur. Sizin şeklinizi alır, yaşam getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder