20 Ekim 2014 Pazartesi

Ankh Nedir?

Bugün Antik Mısır mitolojisi ile ilgilenen kişilerin çok iyi bilecekleri "Ankh" sembolüne değineceğiz. Öncelikle Ankh kelimesinin anlamına ve ne olduğuna bakalım. Ankh bir hiyeroglif karakteridir. Hristiyan inancındaki haç ve bir çok alfabede bulunan T ile büyük benzerlik gösterir. Zaten Hristiyanlığın ve Yahudiliğin Mısır mitolojisinden büyük derecede etkilendiği, hatta Yahudilik inancının temelinin Mısır mitolojisi olduğunu da belirteyim. Bu konuya değinmeyeceğim zira derin bir konudur. Eğer daha ileri derecede bilgi almak istiyorsanız Sigmund Freud'un "Musa ve Tek Tanrılı Din" adlı kitabını veya Mısır mitolojisi hakkında uzmanlaşmış bilim adamlarının araştırmalarını okumanızı öneririm. Konuya geri dönecek olursak, Ankh "hayat" anlamına gelir. Bu yüzden bu sembole "hayat anahtarı" veya "nil'in anahtarı" şeklinde isimlerle de hitap edildiğini de görebilirsiniz.

Ankh genel olarak çizimlerde anne Tanrıça Isis'in elinde görülür. Bu tür çizimlerde Ankh Isis'in hayat vericiliğini, kutsallığını sembolize eder. Bunun haricinde her tanrının Ankh ile çizimleri olabilir. Bir resimle Ankhı incelersek:




Ankhın üzerinde yuvarlak olan bir haç olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Yuvarlaklık, ovallik her zaman sonsuzluğu sembolize etmiştir. Sonsuzluk sembolünün Ankhın üzerine konulmasının sebebi ruhlar dünyasını sembolize etmektedir. Pentagramda ruhun en üst uçta sembolize edilmesi, Yaşam Ağacının yukarıya doğru uzayan dalları gibi ufak ayrıntılar asla tesadüf değildir. Bu yüzden dairenin altında kalan 2 kol gibi duran kısmın bu dünya ve ruhlar dünyası arasındaki ayrım olduğu kanısına varabiliriz. Aşağıya doğru uzanan çubuk ise dünyadaki yaşamı gösterir. Kısacası bu sembol sonsuz bir yaşam döngüsüdür. Ruhlar dünyasının yuvarlak, bizim dünyamızın ise çizgi olmasının sebebi ise ruhların sonsuz olduğunu ve ölmediklerini gösterir. İnsanlar evlendiklerinde de aslında bu yüzden yüzük takarlar. Yüzük bir dairedir ve evlene kişilerin birbirlerine olan aşkının sonsuzluğunu sembolize eder.

Bazen Ankhın anahtar şeklinde tutulduğu hiyeroglifler görmek de mümkündür. Bu hiyerogliflerde Ankhı anahtar şeklinde tutan kişi Isis'in sırlarına erişmeye yeterlilik göstermiş kişi anlamına gelir. Bu yeterlilik bazı testleri geçmekten ziyade, belli olgunluğa ulaşmak ve belli bir bilgi derecesine sahip olmakla alakalıdır.

Ankh sonsuz yaşamın sembolüdür fakat bu sonsuz yaşam ölümsüzlük ile karıştırılmamalıdır. Ölüm sonsuz yaşamın bir parçasıdır. Ölülerin üzerine çizilen Ankh sembolü de o kişinin reenkarne olacağını sembolize eder.

Bu yazıdan sonra herhalde Isis'den bahsetmezsem sizlere çok ayıp etmiş olurum. :) Bir daha ki yazıda Tanrıçalara ve Tanrılara biraz değineyim bari.

Ankh resminin büyüğünü isteyenler için: Ankh!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder