Paganizmi bilmeyen insanların genel inanışı semavi dinler gelmeden önce kadınların hiç bir hakkı olmadığı ve kadınların sürekli ezildiği yönündedir. Bu kesinlikle doğru değildir. Pagan toplumların hepsinde kadınlara saygı duyulmuştur ve onlara diğer dinlerde olmayan haklar tanınmıştır. Şunu da belirtmek gerekir ki Pagan toplumların hepsi anaerkildir.
Pagan toplumlarda kadınlar çok saygı duyulan unvanlara erişebiliyordu. Bir kadın bir erkekten kesinlikle aşağı görülmüyordu. Bunun aksine kadınlar anne olabildikleri için daha fazla saygı duyuluyor ve korunuyorlardı. Eski Türk kültüründe kadınlar ülke yönetebiliyordu ve "hanım" unvanı alıyorlardı. Türkler ve Vikingler gibi göçebe halklarda kadınlar savaşlara da katılıyorlardı. Erkeklerin yaptığı işleri yapabilen ve üstüne bir de çocuk doğuran ve çocuğa bakan kadınlar doğal olarak toplumda saygı görüyordu.
Buna açıklık getirdikten sonra Tanrıçalardan bahsetmeye başlayabiliriz diye düşünüyorum. Paganizmde yaygın inanış Ay'ın Tanrıçayı sembolize ettiği yönündedir. Eski paganların Ay'ı kadınsı olarak görmelerinin aslında çok mantıklı bir açıklaması vardır. Ay dolunaydan tekrar dolunaya 28 günde döner ve her kadının adet dönemi de 28 günde bir gelir. Bu ayın dişi görülmesinin temel sebebidir.
Her kültürde ve mitolojide Tanrıçalar çok önemli rol oynar. Çünkü Tanrıları ve Tanrıçaları onlar doğururlar. Her mitolojiyi şekillendiren ve o mitolojide çok önemli olan Tanrıçalar vardır. Bunlara Yunan mitolojisinde Gaia, Türk mitolojisinde Ak Ana, Mısır mitolojisinde İsis örnek gösterilebilir. Fakat bu Tanrıçalar Tanrılardan önemli demek değildir. Tanrılar da Tanrıçalar kadar özel ve güçlüdür. Bu yazıda sadece Tanrıçalardan ve kadınlardan bahsedilmesinin sebebi dünya kadınlar gününü kısa bir süre önce geride bırakmış olmamızdır. Sonraki yazılarımda Tanrıların ne kadar önemli olduğuna da ayrı olarak değinmeyi planlıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder