Paganizm çok eski bir din olduğundan dolayı semavi dinlerin atası olarak değerlendirilebilir. Bu yüzdendir ki özellikle semavi dinlerde Paganizme çok benzeyen kavramlarla karşılaşabiliyoruz. Bu gün biraz bunlardan bahsetmekte yarar var.
Öncelikle sizlere bir soru sormak istiyorum. Aşağıda tarifini vereceğim kişiyi tahmin edebilir misiniz?
-Bakireden doğdu.
-Doğum günü 25 aralıkta kutlanıyor.
-Doğumu yıldız ile müjdelendi.
-Mısıra kaçtı.
-30 yaşında vaftiz edildi.
-12 havarisi var.
-Suda yürüdü.
-Bir ölüyü diriltti.
-Tanrının oğlu olarak anıldı.
-Çarmıha gerildi ve tekrar dirildi.
Evet, Horus'tan bahsediyorum! Siz ne sanmıştınız ki? Ah, tabii ya! Bir de İsa var öyle değil mi? Aynı özelliklere sahip olan, yaşadığına dair hiç bir kanıt bulunamayan İsa... Aslında bundan başka kanıt göstermeye gerek olduğunu bile düşünmüyorum. Hristiyanlık ortaya çıkmadan 3000 yıl önce bahsedilen Horus'un hikayesinin çalınıp, muhtemelen hiç yaşamamış birisine uyarlandığı açıkça görülüyor.
Peki sizlere bir soru daha sormak istiyorum. Aşağıda tarif edeceğim dini bulabilir misiniz?
-Bu dinde insanların koruyucusu olan tanrı yıldırımlarıyla istediğini vuruyor.
-Savaşta düşen cesur savaşçılar Tanrı katına yükseliyor.
-Dünyanın sonu geldiğinde birisi sura üfleyerek bunu haber veriyor.
-Tanrıya kızan birisi Tanrıya ihanet ediyor ve insanların düşmanı oluyor ki bunun sonucunda bu kişi dünyanın sonuna kadar lanetleniyor.
Ee? Bu kadar ipucu yeter mi? Yeter bence. Bu din hepinizin bildiği üzere eski İskandinav halkının inandığı İskandinav mitolojisi! Aslında İslam, Yunan mitolojisi, İskandinav mitolojisi arasında çok büyük benzerlikler var bunlara teker teker değinmek gerekli.
-Rad suresi 13. ayette çok açık şekilde görüleceği üzere Allah'ın istediği kişiyi yıldırımlar aracılığı ile vurduğu yazıyor. Yunan mitolojisinde Zeus, İskandinav mitolojisinde Thor aynı güce sahip.
-İslam inancına göre savaşta düşen askerler cennetin en üst kademesine giderler. İskandinav inancına göre savaşta düşen iyi savaşçılar Valhalla'ya giderler. Yunan inanışında ise savaşta düşen savaşçılar Hades'in yeraltı şehrinde onlar için özel olarak ayrılmış olan yere giderler.
-İslamda sura üfleme görevini üstlenen kişi İsrafil. İskandinav inancında ise bu görevi üstlenen kişi Heimdallr.
-Semavi dinlerde Tanrıya karşı çıkan varlık şeytan. İskandinav inancında ise Loki.
Sanırım İslam ve Hristiyanlıktan bahsettikten sonra sıra Museviliğe geldi. Aslında bundan bahsetmeye gerek olduğunu düşünmüyorum bile. Sadece şunu demem yeterli sanıyorum. Bir çok bilim adamı Antik Mısırda yaşamış Akhenaten adlı firavunun tek tanrılı bir din kurduğunu ve bu dinin zamanla Museviliğe dönüştüğünü kabul etmektedir. Bu görüşün fikir babalarından birisi de pek ünlü Sigmund Freud'dur. Musevilikte sünnet geleneği olmasının sebebi Antik Mısırda'da olmasıdır. Uzmanlık alanı Mısır olan bir çok bilimci de Musevilik ve Antik Mısırda inanılan Pagan inançları arasında çok büyük benzerlikler olduğunu onaylamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder