Öncelikle Paganizmdeki kurban etme geleneğinin Müslümanlıktaki kurban geleneğiyle alakası yoktu. Aynı anda tüm insanlar yüzlerce hayvan katletmiyorlardı. Örneğin Pagan bir bireyin yaşlı bir ineği var ve ineği kesip etinden yararlanmak istiyor. Eskiden bu durumda bu inek gerekli şartlar sağlandıktan sonra Tanrılar ve Tanrıçaların adına kurban ediliyordu. Bu tür kurban etme ritüelleri Paganları bir araya getiriyor, insanlara yaşam döngüsünü hatırlatıyordu. İnsanlar bir gün kesilen canlı gibi tanrıçaya ve tanrılara döneceklerini ve kendi bedenlerinden de diğer canlıların besleneceğini somut olarak görüyordu. Bunun dışında işi abartan Paganlarda vardı. Örneğin bazı Paganlar Hekate'ye siyah köpek kurban ediyordu. Bu kesinlikle kabul edilebilecek bir şey değildir ve çok uç bir davranıştır. Utanç verici olduğunu kabul etmek gerekir.
Bir Pagan her türlü yaşayan canlıya saygı duymak zorundadır ama aynı zamanda et de insan hayatı için gerekli bir besindir. Bir aslan nasıl sadece karnı acıktığında avlanıyor ve avladığı ceylanı nasıl en kısa yoldan öldürüp yiyorsa Paganlarda kurban ederken bunu dikkate alırlar. Eğer ihtiyacın yoksa bir canlıyı öldüremezsin ve eğer ihtiyacın varsa bunu mümkün olduğunca acısız ve kısa sürede yapmalısın.
Günümüzde Paganların çoğu kurban vermeyi bırakmıştır ama şunu unutmamak gerekir ki bir kediye balık vermek, köpeğe tavuk eti veya kemiği vermek bile bir tür kurban etmek sayılır. Ölü bir hayvanın, canlı bir hayvana nasıl hayat verdiğini ve eninde sonunda onunda öleceğini ve başka canlılara hayat vereceğini, bu sonsuz döngünün kutsallığını görmenizi sağlayacak her şey kurban sayılabilir.
Kısacası Paganlar özel günlerde veya bir tür ziyafet vermek istediklerinde hayvanlarını kurban ediyorlardı fakat Neopagan kültüründe bu çok görülen bir olgu değil. İnsan ve benzeri etini yemediğimiz canlıların kurban edilmesi her ne kadar saçma ve utanç verici olsa da Paganizmde kurban verme kültürünün asıl amacı zaten kesilecek olan hayvanı kutsamak, insanlara yaşam döngüsünü hatırlatmak ve bir araya gelmektir.
Not: Sanırım kurban verilmeden önce ritüel yapılması gerektiğinden ve etin paylaşılması gerektiğinden yeterince açık bahsetmemişim. Eğer bir hayvan kurban edilecekse ritüel yapılmalı ve hayvanın eti paylaşılmalıdır. Tavsiyesinden dolayı Nefertariye teşekkür ediyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder