27 Haziran 2014 Cuma

Oruç

Ramazanın yaklaşması ile birlikte hoşgörü dini İslam'a inanan kişilere dikkat etmenizi önermek istedim. Hepinizin bildiği üzere insanlar açken daha agresif oluyorlar.

Müslümanların tuttuğu oruç ile ilgili anlamadığım kısım şu; neden insan kendisi oruç tuttuğu için çevresindekilerin de tutmasını ister? Bu mantıklı bir şey mi? Geçen senelerde tanıdığım Müslüman birisi bana oruç tuttuğunu ve terbiyesizin birinin gelip önünde su içtiğini söyledi. Su içmek ne zamandan beri terbiyesizlik oluyor? Senin oruç tutman beni hiç mi hiç ilgilendirmez. Hatta istiyorsan ölene kadar aç kal bu beni yine ilgilendirmez fakat sen dininin gerekliliğini yerine getirirken bu kafa yapısındaysan işte orada durmanı ve kendini toparlamanı öneririm. Senin oruç tutuyor, namaz kılıyor veya başka türlü Müslümanlara ait olan ibadetleri yerine getiriyor olman bunları herkesin yapması gerektiği anlamına gelmez. Her ne kadar Semavi dinlere inanan kimseler kabul etmek istemeseler de bu dünyada onlarca belki yüzlerce ve hatta belki de binlerce din var ve bu dinler en az Semavi dinler kadar gerçek. En az diyorum çünkü pek çoğu üç kutsal kitaplı dinden daha mantıklı.

Bunları neden mi söylüyorum? Semavi dinlere olan nefretin neden git gide arttığını görmeniz için. Semavi dinlere inanan kimseler başkalarına saygı duymadığı sürece diğer dinlere mensup veya ateist kişilerden de saygı görmeyi beklememeliler.

Bu ön açıklamadan sonra asıl konumuz olan Paganizmde oruç anlayışına gelebiliriz.

Paganizmde oruç anlayışı İslamda veya Yahudilikte olduğundan çok farklıdır. Oruç Paganizmde bir ritüele hazırlanma metodu yahut ruhsal dinlenme metodu olarak kullanılır. İslamda olan oruçtan farkı ise bir ay sürmemesi ve oruç süresince bazı gıdaların tüketilebilmesidir. Paganizmde oruç tutan kişi sıvı tüketebilir. Kendisine belirlediği belli saatlerde yemek yiyebilir. Kısacası Paganizmde oruç tamamen size kalmış ve  pek acıkmadan atlatabileceğiniz bir şey.

Genel olarak Paganlar meditasyon yapmadan önce oruç tutmaya başlayabilirler. Böylece tanrılara daha çok yaklaşacaklarına ve daha iyi konsantre olacaklarına inanırlar. Ritüellerden önce tutulan oruç da aynı şekildedir. Fiziksel güçten feragat edip, ruhsal güce ulaşmaya çalışmayı temsil eder.

Fakat şunları unutmayın!

- Kalp rahatsızlığı, kanser veya kana bağlı hastalıklarınız(anemi gibi) varsa
- Bağışıklık sisteminiz yeterince güçlü değilse
- İştahsızlık probleminiz veya çok yemenizi gerektiren bir hastalığınız varsa
- Hamileyseniz veya çocuk emziren bir anneyseniz
- Bazı psikolojik sorunlarınız varsa

Her ne kadar Paganizmde oruç zor bir şey olmasa da bünyenizi biraz zorlayacaktır. Özellikle yukarıda belirttiğim maddelerden en az birisine sahip bir kişi oruç tutmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder