5 Haziran 2014 Perşembe

Gölgeler Kitabı ve Runeler

Evet, uzun bir aradan sonra finallerin bitmesi ile birlikte tekrar yazılar yazmaya başlıyorum! Bugün sizlere biraz Gölgeler Kitabı yani Book of Shadows kavramından bahsetmek istiyorum. Gölgeler Kitabı her Pagan bireyin kendi bulduğu veya öğrendiği şeyleri not aldığı bir nevi not defteri olarak başlar fakat zaman geçtikçe o not defteri bireyin sürekli açıp baktığı, yararlandığı bir kitap halini alır ve Gölgeler Kitabının oluşturulma amacı da budur.

Pagan kişiler bir çok ayin, büyü veya kutlamayı akıllarında tutamayacakları için ve bunlardan daha sonra da yararlanmak istedikleri için Gölgeler Kitabı adını verdikleri bir kitap oluştururlar. Bu kitaba buldukları tüm ayinleri, metodları ve aklınıza gelecek her şeyi yazarlar.

Gölgeler Kitabını yazarken bazı Paganların farklı alfabeler ve diller kullandığı da görülmüştür. Örneğin; okuyan kişilerin kitabınızdan bir şey anlayamamasını istiyorsanız Rune Alfabesi kullanabilir ve notlarınızı İngilizce yazabilirsiniz. Rune Alfabesi gerek Avrupa'da gerekse Asya'da yaygın olarak kullanılmış bir alfabedir. Milattan sonra 100 gibi bir yılda bulunduğu tahmin edilmekte fakat kim tarafından bulunduğu bilinmemektedir. Avrupa'da Almanlar, Anglo-Saksonlar, İskandinavların yanı sıra Asya'da Türkler'de bu alfabeyi kullanmıştır. Bu alfabeyi öğrenmek isteyenler için Anglo-Saksonların kullandığı versiyonunu ve Türklerin kullandığı iki versiyonu buraya yazının sonuna ekleyeceğim. Bana Anglo-Saksonların kullandığı versiyon çok daha kolay geldiği için ben onu öğrenmeyi ve kullanmayı seçtim. Türkçe karakter eksikliğini de kendi bulduğum karakterler ile giderdim. Sizler de böyle bir yol izleyebilirsiniz.

Rune Alfabesi Paganlar tarafından yaygın olarak büyü ve fal amaçları ile de kullanılır. Her Rune karakterinin bir anlamı ve ismi vardır. Runeler gelecekten haber vermezler fakat birçok Pagan onlara danışıp, onların verdikleri anlamlara göre hareket ederler. Bu fal bakma işlemi genelde İskandinavların kullandığı Runeler ile gerçekleştirilir. İskandinav Runelerine "Futhark" adı veriliyor.

Runeleri kullanarak fal bakmayı ve Runelerin anlamlarını çevirip bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım.

Türklerin kullandığı alfabeler için tıklayın

Anglo-Saxon Alfabesi için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder