30 Ağustos 2014 Cumartesi

Semavi Dinlerin Bilime ve Gelişmeye Etkisi

Aşağıdaki grafiğe bakacak olursak Müslüman ülkeler hala karanlık çağları yaşıyor diyebiliriz sanırım. Grafiğin orijinali: Orijinal Görsel



İslam devriminden önce İran:


Semavi dinler insanlık önünde bir engeldir. Bir toplum Semavi bir dinle yönetiliyorsa o toplumda, o dine inanmayan insanlar kesinlikle mağdur olacaktır. İran buna en güzel örnektir. İran, kadınların 7 yaşından itibaren başlarını örtmesini zorunlu kılıyor ve başörtüsü olmayan kadınlara ceza kesiyor. Bu tüm İran'ın Müslüman olduğunu varsaymak ve orada yaşayan Ateistleri ve başka din mensuplarını gözardı etmek demek. İşte karşınızda hoşgörü dini!

18 Ağustos 2014 Pazartesi

Paganizmde Evlilik Törenleri

Bu güzel yaz akşamında neşeli, enerji veren bir konuya değinmezsem olmazdı... Evet, konu başlıktan da gördüğünüz gibi Paganizmde evlilik törenleri! Şimdiye kadar bir çok şeyden bahsettim, Paganizmde 3 çeşit evlilik olduğunu da söyledim. (bazıları iki kabul ederler fakat aslında ikisi de doğrudur.) Şimdi ise düğünde yapılan bazı geleneklerden bahsetmek istiyorum. Soğuk içeceklerinizi hazırlayın ardından da yazının ve öğrenmenin keyfini çıkartın! Not: Nefertari'ye bana bu konuda yazmamı önerdiği için teşekkür ediyorum! Bazen konu bulmak gerçekten zor oluyor.

Öncelikle tekrar üzerinden geçmekte fayda var Paganizmde üç çeşit evlilik vardır. Bunlardan birincisi bir yıl ve bir gün süren evliliktir. Bu evliliği yapan eşler bir yıl ve bir gün sonra sözlerini yenilemek zorundadırlar. İkinci evlilik ise ömür boyu evliliktir. İki kişi hayatları boyunca birbirlerine bağlı kalacaklarına yemin ederler ve bir ömür evli kalırlar ve son olarak üçüncü evlilik şekli ise sonsuza dek evliliktir. Bu evlilik türü ise öldükten sonra ve hatta tekrar dirildiğinde bile aynı kişiyi seveceğine yemin etmekten ibaret. İşte olay tam olarak burada ikileme yol açıyor. Bazı yabancı Paganlar ömür boyu evlilik ile sonsuza dek evliliğin aynı olduğunu savunuyorlar çünkü Paganizme göre reenkarnasyon var ve bu demek oluyor ki insan ömrü reenkarne olduğu sürece devam ediyor ve sadece beden ölüyor. Bunu düşünerek iki tür evlilik var da diyebilirsiniz fakat bana üç tür demek her zaman daha mantıklı gelmiştir. Çünkü reenkarne olduğunuzda yaşayacağınız yaşam tamamen bu ömrünüzden farklı olabilir fakat bu birisi yanlış, öteki doğru demek değildir. İki yaklaşım da doğrudur sadece farklı şekillerde ifade edilmiştir ve bu evlilikleri bu şekilde ayırmak zaten çok da mantıklı değildir.

Paganizmde evlilik törenleri çok renkli görüntülere sahne olan bir kutlamadır. Çok yaygın olan geleneklerden sizlere sırayla bahsetmem gerekirse:

Kutsal Alan Oluşturulması: Buna ilk aşama diyebiliriz. Evlilik töreninin yapılacağı alanın bir kısmı taşlarla veya tamamen hayali olarak bir daire ile çevrilir ve bu alan 4 element ile kutsanır.(5. element olan ruh zaten sizlersiniz ve o dairenin içindesiniz.)

Tanrıların ve Tanrıçaların Çağrılması: Evlenecek olan iki kişiyi korumaları için Tanrılara ve Tanrıçalara dua edilir ve evlilik töreni onların huzurunda gerçekleşir.

Yemin Töreni: Evlenecek olan iki kişi daha önce kararlaştırdıkları yeminleri birbirlerine ederler. Bu yemin evliliğin türüne göre değişecektir. bir yıl ve bir gün için evli olan çiftler ömür boyu bağlılık yemini etmeyeceklerdir. Karşısındakine bir yıl ve bir gün bağlı kalacağına dair yemin edeceklerdir. Paganizmde yemin bozmamak çok önemli bir olaydır. O yüzden özellikle Tanrılar ve Tanrıçalar huzurunda edilen bu yeminler büyük önem taşır ve asla bozulmaz. (Ayrılık olayı tabii ki var fakat sonsuza dek evli olan çiftler ayrılamazlar. Bu yüzden bir yıl ve bir günlük evlilik var.)

Handfasting: Pagan Rahibin veya Rahibenin huzurunda iki kişi el ele tutuşur ve Rahip-Rahibe onların ellerini bağlar. Daha sonra elleri çözülür fakat evli olan çift birbirinin ellerini bırakmaz. Bu onların hiçbir fiziksel bağ olmasa dahi birbirlerine karşı hissettikleri duygular sayesinde hep bağlı kalacaklarını temsil eder. Bu eylem genellikle gün batımı veya gün doğumu esnasında yapılır. Böylece hem ay hem de güneş evliliğe şahit olabilir.

Süpürge Üzerinden Atlama: Bu da tamamen sembolik bir şeydir. Süpürgeden el ele tutuşan çift atlarlar ve bu onların eski, yalnız hayatlarını geride bırakıp, yeni ve başkasıyla paylaştıkları hayata girişlerini temsil eder.

Yüzük Töreni: Evlenen iki kişinin birbirine yüzük taktığı törendir. Günümüze kadar ulaşan bir gelenektir.

Ziyafet: İnsanların eğlendiği, şarabın su gibi aktığı, etlerin yendiği kısımdır. (En güzel kısım yani :)

Kısacası Pagan düğünlerinin en güzel yanı kimsenin sizi zorla oyun havası oynatmak için kaldırmaması! :) Şaka bir yana Pagan düğünleri Türk kültüründeki düğünlere göre daha sakin, daha durağan fakat bence daha huzurlu ve eğlenceli törenler.

Eğer bir gün böyle düğün yaparsanız bizi de davet etmeyi unutmayın! :)